لیزر رفع موهای زائد
لیزر برداشتن مو یا لیزر رفع موهای زائد دستگاهی است که فرایند از بین بردن موهای ناخواسته یا موهای زائد را با استفاده از قرار گرفتن در معرض پالس لیزر نور انجام میدهد و منجر به از بین بردن فولیکول مو و عدم رشد مجدد مو میشود. این دستگاهها از اواسط دهه ۹۰ میلادی به صورت تجاری در دسترس قرار گرفتهاند. از اولین مقالات منتشر شده در خصوص لیزر رفع موهای زائد توسط گروهی در بیمارستان عمومی ماساچوست در سال ۱۹۹۸ نوشته شدهاست. لیزر برداشتن موهای زائد بهطور گستردهای در کلینیکها و حتی در خانه به صورت گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. بررسی بسیاری از متدهای استفاده از لیزر برای برداشتن مو، روشهای ایمنی و تأثیرات آنها منتشر شدهاست.
اصل اولیه در استفاده از لیزر مو استفاده از یک طول موج از نور و پالس مدت دار برای به دست آوردن اثر مطلوب در بافت هدف و حداقل اثر منفی بر بافت اطراف است. لیزر میتواند باعث آسیب موضعی و گرمایشی در بخشهای تیرهای که باعث رشد مو هستند و به آنها ماده ملانین میگویند در ناحیه فولیکول مو میشود در حالی که هنوز بقیه پوست گرم نشدهاند. نور توسط بخشهای تیره جذب میشود بنابراین در بخشهای تیره مورد نظر پوست با سرعت بیشتر و با شدت جذب صورت میگیرد.
ملانین نقش اصلی و اولیه chromophore را در همه نوع دستگاه لیزری حذف مو که حال حاضر در بازار هستند ، دارد. ملانین بهطور طبیعی در پوست عامل تعیین رنگ پوست و رنگ مو است و دو نوع ملانین در مو وجود دارد. ملانین نوع Eumelanin به رنگ قهوهای یا سیاه است در حالیکه pheomelanin در موهای بلوند یا قرمز رنگ است. به دلیل جذب انتخابی فوتونهای نور لیزر معمولاً فقط موهای سیاه و سفید یا قهوهای مو میتواند برداشته شود. لیزر با بخش تیره و درشت مو بهتر کار میکند. پوست روشن و موهای تیره هستند یک ترکیب ایدئال برای مؤثر بودن و تولید بهترین نتایج در کار با لیزر است ، اما در حال حاضر لیزرهای جدید قادر به هدف قرار دادن موهای سیاه با پوست تیره هستند.
بسته به نوع مو و رنگ پوست دوران درمان طول میکشد، در بسیاری از موارد حداقل به هشت جلسه نیاز است. زمان درمان بین هشت تا دوازده جلسه است و به نوع دستگاه و قدرت آن و نظر پزشک نیز بستگی دارد. طول زمان درمان و تعداد جلسات به پارامترهای مختلفی از جمله منطقه از بدن که تحت درمان است یا رنگ پوست، درشتی مو، تیرگی مو، جنس مو و عواملی مانند مواد و کرمهایی که بعد از جلسات زده میشود و به میزان تحمل افراد و قدرت لیزر برای درمان بستگی دارد.
لیزرها روی موهای به رنگ قرمز و سفید کار نمیکند و برای کسانی که پوست تیرهتر دارند با دستگاههای کلینیکی مخصوص و زیر نظر پزشک باید لیزر انجام شود.
به هیچ عنوان نباید قبل از لیزر از هرگونه کرمهای بی حسی استفاده کرد زیرا باعث صدمات زیادی به پوست می شود.
نباید پس از درمان لیزر اقدام به اپیلاسیون کرد و تنها تراشیدن و تیغ زدن توصیه میشود تا موجب کاهش اثرات لیزر نشود.
توصیه میشود بعد از درمان با لیزر با کرمهای مخصوصی مثل ( زینک ، ریکاو ، آلفا ، کلوبتازول ) سطح لیزر شده پوشیده شود تا باعث کاهش التهابات پوستی و خارش شود و هم اثرات درمان بیشتر شود.